przestaw w postaci ogólnej
Kala: y = 2(x−1)2 +3
mam to przestawić w postaci ogólnej
WZÓR na ogólną to jest taki :f(y)= ax2 +bx+c
Czy wynik będzie taki:
2x2+1x+3
27 mar 11:51
Artur_z_miasta_Neptuna:
źle
27 mar 11:52
Artur_z_miasta_Neptuna:
wymnóż (wzór skróconego mnożenia)
27 mar 11:52
Kala: x−2x+1
to jak to ma byc?
27 mar 11:55
Kala: x2 − 2x+1
27 mar 11:56
Artur_z_miasta_Neptuna:
(x−1)
2 <−−− wzór skroconego mnożenia

sprawdź sobie jesli nie pamiętasz
27 mar 11:56
huehuehue: 2(x2−2x+1)+3=2x2−4x+2+3=2x2−4x+5
27 mar 11:56
Kala: y = 2(x−1)2+3
Tak więc jak to już jest wymnożone 2x2−4x+5
to co dalej ? jak to przestawic w postaci ogolnej teraz to 2x2−4x+5
To wynik z wymnożenia jest rozwiązaniem ?
27 mar 12:24
27 mar 12:27