do sprawdzenia : ostrosłup prawidłowy trójkątny
demolax: W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym o krawędzi podstawy 12√3 cm , krawędź boczna ma długość 20
cm . Oblicz : pole powierzchni bocznej i objętość oraz ctg kąta nachylenia krawędzi bocznej do
płaszczyzny podstawy .
Moje obliczenia :
http://postimg.org/image/5k3rf0hnl/
27 mar 17:44
damcio94: źle obliczyłes ctg obliczyłes cos a ctg to 23 h podstawy do H całego ostrosłupa. Do
obliczenia pola bocznego musisz obliczytc wysokosc sciany bocznej tzn x2=202−(6√3)2
wyjdzie ze x = 2√73 a Pb=3x12x2√73x12√3=36√219
28 mar 16:29
demolax: dziękuję !
28 mar 18:19