tesktowe
Z PODSTAWY: Klient banku otrzymał kredyt konsumpcyjny, którego oprocentowanie w skali roku było równe
24%. Spłatę rozpoczął miesiąc po otrzymaniu kredytu i spłacał go przez rok w dwunastu
comiesięcznych,
malejących ratach, tzn. w skład każdej raty wchodziła stała część kredytu oraz
kwota miesięcznych odsetek za niespłaconą do tego czasu część kredytu. Ostatnia rata była
równa 510 zł. Oblicz, jaką kwotę kredytu wziął klient tego banku i ile odsetek musiał zapłacić
bankowi za ten kredyt.
27 mar 16:04
pigor: ... , otóż , niech
K= ? − szukana kwota kredytu, to
K12*(1+2412)%= 510 /*12 ⇔ K(1+2%)= 510*12 ⇔ K*1,02= 6120 ⇔
⇔ K= 6120 : 1,02= 6000 , czyli
K=6000 zł − szukana
kwota kredytu , więc
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1)
K12=
600012=
500 zł − stała część ("baza") każdej raty,
2) 2%*500=
10 zł − stała wysokość co miesięcznych odsetek od bazy,
więc
średnia miesięczna dopłata do bazy każdej raty (500 zł) jest równa :
112*(10*12+10*11+ ... + 10*1)=
1012(12+11+10+ ... +1)=
56*13*6=
65 zł,
a więc 12*65 zł=
780 zł − tyle
odsetek musi zapłacić klient bankowi za kredyt
i to tyle, ciekaw jestem jaką masz odpowiedz

. ...
27 mar 17:23
Z PODSTAWY: 6000zł kredyt, 780 odsetki
27 mar 20:10
pigor: ...,
dziękuję za odpowiedź ; szkoda, że nie nauczyli cię np. rodzice
tego słowa,
tylko ani Mmmmmeeeeee, ani Bbbbbeeeee . ...
27 mar 20:59
archeolog:
Słuszna uwaga
27 mar 21:02
Z PODSTAWY: dziekuje
27 mar 21:03
pigor: ...

wybaczam i serdecznie pozdrawiam
27 mar 21:12