zadanie
mak: Z dwóch miejscowości A i B oddalonych od siebie o 28 km wyjechali rowerami naprzeciw siebie
Kasia i tomek . Kasia wyruszyła 20 minut wcześniej niż Tomek i jechała z prędkością o 7 km/h
mniejsza od prędkości z jaka jechał tomek . spotkali się w połowie drogi . Oblicz z jakimi
średnimi prędkościami jechali do miejsca spotkania .
27 mar 09:30
Artur_z_miasta_Neptuna:
v
K = v
T − 7km/h
t
k*v
k = d = t
T*v
T
tworzysz uklad dwóch równań z dwoma niewiadomymi i rozwiązujesz
27 mar 09:42
Krzysiek : Teraz pytanie. Dlaczego az tak spieszylo sie Kasi ze musiala wyjechac 20 minut wczesniej
27 mar 14:22
Mila: Kasia miała zdrowe podejście do życia.
27 mar 14:56
pigor: ..., lub jeśli jesteś na etapie funkcji wymiernych, to
np. tak : niech
v, v−7=? i
tT,tK − szukane prędkości średnie (
v>7km/h)
i czasy jazdy (h) Tomka i Kasi odpowiednio, to z warunków zadania :
tT+2060= tK ⇔
14v+26= 14v−7 ⇔
7v+
16=
7v−7 ⇔
⇔ 42(v−7)+v(v−7)= 42v ⇔ v(v−7)= 42*7 ⇔ v(v−7)= 6*7*7 ⇔
⇔ v(v−7)= 3*2*7*7 ⇔
v(v−7)= 21*14 ⇔
v=21 [
kmh] . ...
27 mar 14:57
pigor: ... a ja , cóż ...

znowu "grzebałem się" i i nie byłem w temacie, ale pozdrawiam .
27 mar 15:02