miejsce zerowe
kokoko: sprawdz ile miejsc zerowych ma trojmian kwadratowy:
y= 7x2+5
− ja mysle ze Δ<0 wiec nie ma miejc zerowych ?
27 mar 13:32
: tez tak bym wywnioskowala
27 mar 13:34
huehuehue: nie ma
27 mar 13:34
kokoko: a jak mam
y = x
2 − 2x − 1
to Δ jest = 0 wiec jest jedno miejsce zerowe
to myślę że to będzie 1 czy też −1 nie jestem pewna
27 mar 13:46
Ajtek:
Policz ze wzoru.
27 mar 13:48
Janek191:
y = x
2 −2x − 1
to
Δ = (−2)
2 − 4*1*( −1) = 4 + 4 = 4*2
√Δ = 2
√2
=========================
27 mar 17:06
pigor: ..., a jak nie miałeś lub masz dość Δ i chcesz poćwiczyć
...

myślenie, to np. tak :
y= x2−2x−1, wtedy
y= 0 ⇔ x
2−2x−1= 0 /+2 ⇔ x
2−2x+1= 2 ⇔ (x−1)
2=2 ⇔
⇔ |x−1|=
√2 ⇔ x−1=−
√2 lub x−1=
√2 ⇔
x∊{1−√2, 1+√2} . ...
27 mar 17:46