matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 19.5.2011
Zadania
Odp.
0
michał:
f(x)1/2x2+5−12
3
madziushka:
Naszkicuj wykresy funkcji i na ich podstawie omów własności funkcji:
x+1
1. y=
x−1
−3x−5
2. y=
x+2
1
vercia09028:
√
4
x
*0,125
1
x
=
4
3
√
2
√
2
x
2
zuet:
Czy te zadanie jest dobrze(fizyka)? Dwa ładunki elektr. róznoimienne kazde o wartosci 10 C są oddalone od siebie o 20cm w
0
vercia09028:
(
5
6
)
4
x
* (
6
5
)
2−x
=
25
6
4
vercia09028:
(
5
6
)
4
x
* (
6
5
)
2−x
=
25
6
2
kida:
Ponownie proszę o pomoc!Oblicz wysokość drzewa,którego cień ma długość 6m. w chwili,gdy chłopiec o wysokości 1,60m rzuca cień o długości 2,4m
3
justa:
Proszę ponownie o pomoc ....Oblicz pole trójkąta PROSTOKĄTNEGo równoramiennego, w którym wysokość
7
alex:
Moji drodzy mam prośbe kto wie jak to rozwiazać : Okresl wzajemne położenie prostej i okręgu O:(x+5)do kwadratu +ydo kwadratu=1
2
justa:
Jeden z boków równoległoboku ma długość 16 centymetrów, a wysokość poprowadzona na ten bok stanowi 75 % jego długości. Oblicz pole tego równoległoboku.
5
lukaszq18:
log
2
(x+1)
2
+log
2
|x+1|=6
1
buziaczek:
który wykres przechodzi przez punkty A=(−4,4)i B=(2,1) określa wzorem a) y=
1
2
x+6
3
buziaczek:
współczynnik prostej prostopadłej do prostej y=−
2
3
x+3 jest równy: a)
2
3
2
BacuuS:
Takie dzielenie. jesli nie ma reszty todaje rade ale nie wiem co sie robi z reszta. Bylbym wdzieczny jesli ktoś by wytłumaczył albo zrobił ten przykład
2
sieq:
znane sa wierzcholki A=(−2,−2), B=(7,1), D=(−6,0) trapezu prostokatnego o podstawach AB i CD. oblicz wspolrzedne wierzcolka C tego trapezu
9
justa:
Proszę o pomoc ....Oblicz pole trójkąta prostokątnego równoramiennego, w którym wysokość poprowadzona na przeciwprostokątną ma długość 10 centymetrów. Wynik podaj w decymetrach
4
lili2222:
Napisz wzór funkcji liniowej g,której wykres jest prostopadły do wykresu funkcji liniowej f(x)=4x−1 i przechodzi przez punkt A=(2,9)
6
lili2222:
oto i one : Napisz wzór funkcji liniowej g,której wykres jest równlogeły o wykresu funkcji liniowej
3
buziaczek:
zbiorem wartości funkcji y=x
2
−6x+11 jest: a) (−
∞
,2>
0
lili2222:
Czy ktoś pomoże w takich 2 zadaniach?
0
tn:
co oznacza symbol SIGNUM ∑ w jaki sposób się go stosuje oraz co oznaczają jego parametry oraz wszystkie szczegóły z nim
3
buziaczek:
x
2
+3=2x
√
3
3
buziaczek:
prosta y=
√
3x
−2 jest nachylona do osi 0x pod jakim katem
7
buziaczek:
zbiorem rozwiązań nierówności x
2
>3 jest: a) (−
∞
,−
√
3
) ∪ (
√
3
,
∞
)
1
Ewa:
log
2x−1
* p3{4)=−
1
3
1
andzia:
Dla jakich wartości parametru k równanie kx
2
+(k−2)x+
1
4
=0 ma jedno rozwiązanie ?
5
andzia:
Dla jakich wartości parametru p równanie px
2
−(p−2)x+p−2=0 ma dwa różne rozwiązanie ?
4
dan:
narysuj wykres:
1
buziaczek:
przesuwając wykres funkcji y=
1
2
|x| dwie jednostki w lewo i jedną jednostkę do góry
2
sewer:
oblicz sumę wszystkich liczb naturalnych mniejszych od 200 które przy dzieleniu przez 7 daje resztę 2
0
buziaczek:
oblicz funkcje
1 − x
∫(x)=
√
−x+6
3
maciek:
w jaki sposob obliczyc sume wyrazow ciagu arytmetycznego: 2+4+6+...+248 prosze o podpowiedz
2
zuet:
Mam do zrobienia następujące zadanie:
4
Politechniczanka:
Witam
Chciałabym prosić o pomoc w rozwiązaniu zadania. Należy obliczyć pochodną cząstkowa pierwszego rzędu.
1
Ada:
Dany jest ciąg geometryczny −10,10,−5. Wyraz ogólny tego ciągu jest opisany wzorem ?
11
olkaaa:
Dany jest trójkąt prostokątny, równoramienny ABC. Punkty D oraz E dzielą przeciwprostokątną AB na trzy odcinki równej długości. Oblicz cosinus kąta DCE.
8
olkaaa:
Miara największego kąta w trójkącie jest 2 razy większa od miary najmniejszego. Oblicz długość boków tego trójkąta, jeżeli są one kolejnymi liczbami naturalnymi.
1
Ada:
Dany jest ciag geometryczny, w któym wyraz pierwszy jest równy 18, a suma dwóch początkowych wyrazó ciągu wynosi 24. Iloraz tego ciagu jest liczbą
3
Ada:
Ile wyrazów ciągu a
n
=5n−16 jest mniejsze od 100 ? a)więcej niż 32 b)23 c)mniej niż 20 d)żaden
0
Ada:
Liczby
√
2
+ 1,
1
√
2
+1,
√
2
−3 są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego. Jego różnica jest równa:
6
maciek:
Proszę mi pomóc
1)Oblicz pierwszy wyraz ciągu geometrycznego (a
n
) w którym
6
BacuuS:
Witam potrzebuje rozwiazac te dwa rownania.
7
kida:
Oblicz wysokość drzewa,którego cień ma długość 6m. w chwili,gdy chłopiec o wysokości 1,60m rzuca cień o długości 2,4m
6
Bolkovsky:
WYznacz brakujące współczynniki funkcji y=ax
2
+bx+c, wiedząc, ze jej wykres przechodzi przez
1
Ona.:
Jakie przyśpieszenie uzyskuje Ziemia pod wpływem siły przyciągania przez słońce? Masa słońca to M, a średnia odległość między Słońcem a Ziemią to r
3
Premier:
:::rysunek::: W graniastosłupie prawidłowym sześciokątnym krótsza i dłuższa przekątna wychodzące z tego
2
asia:
:::rysunek::: Proszę pomóżcie mam udowodnić że x=y=z.
1
POMOCY:
Dane są funkcje y=f(x) i y=g(x)
1
basiulek:
Wykazać ,że w trójkącie zachodzi równość h
1
+ h
2
+h
3
>6 r gzie h
1
, h
2
, h
3
są wysokościami trójkąta a r jest promieniem okręgu wpisanego w trójkąt
5
dominika:
Oblicz sumę dziesięciu kolejnych potęg liczby 4, większych lub równych 4.
0
Kama:
Liczby x
3
−2x
2
+9,4x,2x+3 są kolejnymi wyrazami ciągu malejącego ciągu arytmetycznego. Oblicz x .
7
Karolina:
Wyznacz zbior wartosci oraz przedzialy monotonicznosci funkcji f. a) f(x) = x
2
− 15
5
Ewa:
rozwiąż równanie:
3
x
=2
x+3
5
2
Premier:
Podstawą graniastosłupa prostego jest romb, którego przekątne mają długość 6 i 8 cm. Krótsza przekątna graniastosłupa ma 3 pierwiastek z 29cm. Oblicz długość dłuższej przekątnej i
1
karolcia*):
Rozwiąż podane równania metodą rozkładu na czynniki: a) 8x2+5x=0
2
Kama:
Pierwiastkami wielomianu stopnia czwartego W(x) są liczby a,b,c,d, które w podanej kolejności tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy 2. Suma pierwiastków równa jest 8.
1
VVerka:
1
1
1
Sprawdź czy podane liczby a=
b=
c=
tworzą ciąg arytmetyczny ( w
2
3
6
podanej kolejności). Proszę o dokładne obliczenia...
1
MrPykPyk:
(x
3
−4x
2
+8x− 8) : (x−1)
0
Monika;]:
jakim ruchem z punktu widzenia obserwatora w układzie laboratoryjnym zbliżają się 2 ciała, na które działają tylko siły wzajemnego oddziaływania grawitacyjnego? uzasadnij odpowiedź.
0
Mirek:
W graniastosłupie prawidłowym sześciokątnym kąt nachylenia krótszej przekątnej do płaszczyzny podstawy jest równy 30 stopni. Wiedząc, że objętość graniastosłupa jest równa 12√3, oblicz
0
ilona:
0
xxxx:
2.Rozwiąż: a) x2+x−2≤0 b) x2−2x+1≤0 c) −4x2−8x≤0 d) x2−9>0 e) x2−4<0
3
cegła:
Państwo Kowalscy chcą kupić działkę rekreacyjną w kształcie prostokąta. Przekątna tej działki ma długość 25m i z dłuższym bokiem działki tworzy kąt o mierze 37 stopni. cena 1m
2
działki
2
karolajn:
w naczyniu znajduję się woda. Wrzucono do niej kostkę lodu i zaznaczono poziom cieczy. Jak zmieni się po stopieniu lodu. Odpowiedź uzasadnij.
9
Wiolciaaa:
1.Dana jest funkcja : y=−3x2+2x+1 a) sporządź wykres
6
onaaa:
podstaw za x=
√
3
4
piotrr:
rozwiaż rownanie
3
karolajn:
tales ?
0
zaq:
trapez równoramienny obraca się dokoła krótszej podstawy. − oblicz pole całkowite powierzchni oraz objętość bryły
3
marta:
x
2
−25 −−−−−−−−−−=0 rowiąż rówanie prosze op pomoc
2
basiulek:
Wykaż ,że dla wszystkich liczb naturalnych m i n liczba m*n*(m+n)*(m−n) jest podzielna przez 3
0
MaxH:
Dany jest graniastosłup prawidłowy trójkątny w którym długość krawędzi bocznej wynosi 15cm, a długość krawędzi podstawy 5cm. Przedstaw na rysunku i wyznacz miarę kąta alfa miedzy:
1
madzia:
W urnie jest n kul w tym 4 czarne. Jaka powinna być liczba kul w urnie, aby prawdopodobieństwo wylosowania 2 kul czarnych było nie mniejsze od p, gdzie p jest wartością wyrażenia...
3
miki:
uczę się cięgów i chciałbym się sprawdzić bardzo proszę o pomoc będę wdzieczny 1. oblicz trzeci wyraz ciaągu an=(−1)
n
* (7n−2)
3
paula:
jak mam to rozwiązać?
1
2
(
) DO
2
3
1
5
+
=
2
−
1
2
−
2
2
3
1
DO −
2
7
3
2
4
+4
2
<−− POTĘGI SA NA MINUSIE
2
Cancer0s:
Jakie jest równanie osi symetrii paraboli:
0
Milena:
z kartki papieru A4 na rogach wycięto kwadraty tak aby po złożeniu powstało pudełko. Pzy jakich wymiarach kwadratu pole pudełka będzie największe.
0
dan:
Rozwiaz rownanie
1
natalcia xdd:
H= 17cm podstawa prostokąt wymiary 5cm x 9cm
16
Łukasz :
Rozwiąż równanie: 9x
2
=3x+2
0
panna_waga:
Narysuj wykres funkcji i podaj jej własności. Mógłby ktoś naprowadzić mniej więcej? Głównie jak narazie chodzi jak narysować tę funkcję, a z własnościami to o jakie własności chodzi?
1
Cancer0s:
Podaj zbiór wartości funkcji:
4
Julia ;):
Napisz równanie funkcji kwadratowej f(x)=(x−3)
2
−7 w postaci ogólnej
2
miki:
Ucze się sam ciągów i mi nie wychodzi
Jak wyznaczyć ujemne wyrazy ciągu an=(n−3)(n+4)
1
:):
Mam do rozwiązania równania logarytmiczne z wartością bezwzględną i nie bardzo wiem, jak się za to zabrać, proszę pomóżcie
0
tak:
Na okręgu o promieniu 3 opisano trójkąt równoramienny o kącie przy wierzcholku 120 st.. Oblicz długości boków tego trójkata.
2
G~~:
Wykaż, że jeśli Sn, S2n, S3n oznaczają odpowiednio sumę n, 2n, 3n początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego (an), to S3n = 3(S2n – Sn).
1
Bronxa:
chce narysować schematyczny wykres funkcji y=2
√
x+1
− nie robiąc tabelki z x i y. skad wiem, że ma on taki a nie inny wyglad? Rusuje sie go jakos na zasadzie "biore y=
√
x
, przesuwam,
6
MMM:
Czy ktoś mi wytłumaczy? Sporządziłam wykres funkcji tangens narysowany konstrukcyjnie na podstawie kąta wodzącego w trójkacie trygonometrycznym. Jak konsytrukcyjnie narysować wykres
1
Dp:
Oblicz współrzędne wektora AB, jeśli współrzędne A=(−3;4), B=(2;−5). Wiem że jest to (1,−9). Ale dlaczego? skąd się to bierze? Bardzo proszę o pomoc.
7
Kamyk;D:
Witam
mam dość ciężkie zadanie kl II lo. Geometria na udowadnianie− matma dyskretna.
10
dan:
sprawdz tozsamosc
3
pati:
:::rysunek::: Mam małe pytanko z Talesa.
8
Dp:
Dla jakich wartości parametru m funkcja liniowa y=(3m −9) x−2 jest: malejąca, rosnąca, stała ?
2
kasia:
:::rysunek::: mam udowodnoć że x=y=z. widziałam to zadanie już wsześniej ale nikt go nie rozwiązał może ja
4
witam:
Wyznaczyć podziały monotoniczności, extrema funkcji. dziedzine, wykres.
2
ozi:
Do kalorymetru o masie 0,06kg i cieple właściwym 920 wlano 180g wody o temp.32C, a następnie wrzucono 44g lodu o temp. 0C. Końcowa temperatura wody po stopnieniu się lodu wynosiła 11C.
2
Dp:
W układzie współrzędnych zaznacz zbiór punktów spełniających układ nierówności:
0
hwdtel:
Soczewka skupiająca dla,której obraz pozorny przedmiotu znajdującego się w odległości
2
Iga:
FIZYKA Przewodnik w kształcie okręgu o promieniu r=10cm umieszczony w płaszczyźnie prostopadłej do linii jednorodnego pola magnetycznego.Opór elektryczny R=1 ohm
2
monika:
rozwiaz nierównosci
3(3−x)
2+x
− 1 <
5
3