pytanie
tn: co oznacza symbol SIGNUM ∑
w jaki sposób się go stosuje oraz co oznaczają jego parametry oraz wszystkie szczegóły z nim
związanie
oraz pytanie o symbol ∏ jak on się w ogóle nazywa
19 maj 21:23
tn: ?
21 maj 10:00
21 maj 10:44
Bogdan:
Symbol ∑ jest symbolem sumy, np.
k = n
∑ ak = a1 + a2 + ... + an
k=1
k = n
∑ k = 1 + 2 + ... + n
k=1
Symbol ∏ jest symbolem iloczynu, np.
k = n
∏ ak = a1 * a2 * ... * an
k=1
k = n
∏ k = 1 * 2 * ... * n
k=1
21 maj 12:00
Bogdan:
Symbol ⋀ albo symbol ∀ oznacza; "dla każdego", "dla dowolnego"
np.
⋀ x2 + 1 > 0 czytamy: dla dowolnej liczby rzeczywistej zachodzi x2 + 1 > 0
x∊R
21 maj 12:03