funkcja kwadratowa
POMOCY: Dane są funkcje y=f(x) i y=g(x)
I. Sporzadz wykresy obydwu funkcji w jednym układzie współrzędnych i odczytaj rozwiązania
nierówności f(x) > g(x), f(x) < g(x) i rownania f(x) = g(x)
II. Rozwiąż nierówność f(x) > g(x) sposobem rachunkowym.
Przykład : f(x)= 12x2 − 5x + 912 , g(x) = −1
P.S Bardzo proszę o pomoc, prosiłabym o wyjaśnienie zadania. Z góry dziękuje: )
19 maj 19:23
krystek: Wykresem funkcji f(x) jest parabola ,koniecznie wyliczasz współrzędne wierzchołka .
Wykresm funkcji g(x) jest prosta y=−1 (równoległa do osi ox ).i odczytujesz z rysunku.
II Rozwiązujesz nierówność;
12x2 −5x + 912>−1
19 maj 21:45