trudniejsze zadanie z kombinatoryki i prawdopodobienstwa
madzia: W urnie jest n kul w tym 4 czarne. Jaka powinna być liczba kul w urnie, aby prawdopodobieństwo
wylosowania 2 kul czarnych było nie mniejsze od p, gdzie p jest wartością wyrażenia...
obliczyłem wartość tego wyrażenia i wynosi 1/2
teraz nie jestem pewien czy dobrze zacząłem liczyć..
| | | | n! | | n2−n | |
Ω = | = |
| = |
| |
| | | (n−2)!*2! | | 2 | |
A − wylosujemy 2 kule czarne (2 razy wybieramy?)
pomorze ktoś poprawnie dokończyć to zadanie?