funkcja homograficzna
madziushka: Naszkicuj wykresy funkcji i na ich podstawie omów własności funkcji:
Bardzo proszę o pomoc. Wiem, że należy określić dziedzinę, jednocześnie liczba, którą wyłączamy
z dziedziny jest szukaną asymptotą pionową, ale nurtuje mnie jedna rzecz: co z asymptotą
poziomą? Kompletnie nie wiem jak to obliczyć.
19 maj 23:01
kachamacha: | | x−1+2 | | x−1 | | 2 | | 2 | |
y= |
| = |
| + |
| = |
| +1 |
| | x−1 | | x−1 | | x−1 | | x−1 | |
19 maj 23:04
;): | x − 1 + 2 | | 2 | |
| = |
| + 1 Już coś widzisz?  |
| x − 1 | | x − 1 | |
19 maj 23:06
;): | −3(x + 2) + 1 | | 1 | |
| = |
| − 3 |
| x + 2 | | x + 2 | |
19 maj 23:08
lolilka: czyli jak dalej/?/
undefined
5 cze 10:17
Janek191:
| | 1 | |
Rysujesz wykres funkcji y = g(x) = |
| |
| | x | |
i przesuwasz go o wektor
→
w = [ − 2 , − 3 ]
5 cze 10:24
Janek191:
Asymptota pozioma ma równanie: y = − 3
5 cze 10:25
Janek191:
Asymptota pionowa: x = − 2
5 cze 10:26