parametr
Dp: Dla jakich wartości parametru m funkcja liniowa y=(3m −9) x−2 jest:
malejąca, rosnąca, stała ?
Wiem że:
malejąca m<3
rosnąca m>3
stała dla m=3
Ale czy potrzebne są do tego jakieś obliczenia ? bo wydaje mi się, ze jest to oczywiste
19 maj 13:19
Vizer: Poprwaka m tu jest parametrem, więc nie może być tak jak napisałeś/−aś . Funkcja liniowa y=ax+b
jest malejąca dla a<0, rosnąca dla a>0 i stała dla a=0. W twoim przypadku a=3m−9, więc
f. liniowa malejąca dla 3m−9<0
rosnąca dla 3m−9>0
stała dla 3m−9=0
19 maj 13:25
Ajtek: Dla świętego spokoju napisz obliczenia.
19 maj 13:26
Vizer: Jak tak mówisz

dla m<3 funkcja jest malejąca (3m<9)
dla m>3 funkcja jest rosnąca (3m>9)
dla m=3 funkcja jest stała (3m=9)
19 maj 13:29
Ajtek: Vizer nie pisałem do Ciebie, tylko do
Dp.
19 maj 13:34
Dp: dziękuję serdecznie, mam jeszcze pytanie, bo rozwiązuję układ równań czterema sposobami, i
zrobiłam to już metodą podstawiania, przeciwnych współczynników i wyznaczników. Jaka mi
jeszcze została ?
19 maj 13:42
;): Graficzna
19 maj 13:48
Dp: a mógłby mi ktoś pomóc? zrobiłam to dwa razy i mi nie wychodzi
2x −7y =7
4x −2y = 14
powinno byc:
y=0
x= 3,5
19 maj 14:23
Kamyk;D: graficznie nie mozesz? przekształć równania:
y=(2x−7)/7
y=(4x−14)/2
19 maj 15:35
Łukasz: dla jakiego m funkcja liniowa f(x)=−8 mx+3m jest malejąca
13 wrz 21:35
asdf:
−8m < 0
m > 0
13 wrz 21:50
sami: a co jeżeli mam bardziej złożony przypadek

gdy parametr m występuje nie tylko przy x ale tez
przy liczbie wolnej.
29 wrz 22:31
Ag: do jakiej m funkcja y = (m−1) x + 3 jest stała?
22 sie 08:06
bezendu: m=1
22 sie 08:50