Logarytmy
lukaszq18: log2(x+1)2+log2|x+1|=6
19 maj 21:55
;): D = R+ \ {−1}
(x + 1)2 * |x + 1| = 64
(x + 1)3 = 64 ⋁ (x + 1)3 = −64
x = 3 ⋁ x = −5 ⋀ x∊(−1,∞) ⇒ x = 3
19 maj 22:00
;): Poprawka

D = R \ {−1} ⇒ x = −5 ⋁ x = 3
19 maj 22:02
lukaszq18: Dzieki

tylko dziedzina bedzie inna R\{1}
19 maj 22:02
;): Jest poprawione już
19 maj 22:04
Eta:
założenie x ≠ −1
log264= 6
log2(x+1)2*|x+1|= log264
to: (x+1)2*|x+1|= 64= 43
dla x ≥ −1 mamy: (x+1)*(x+1)= 43 => (x+1)3= 43 => x+1= 4 => x= 3
dla x <−1 mamy: (x+1)2 *[−(x+1)]= 43 => (x+1)3= (−4)3 => x+1= −4 => x= −5
obydwa spełniaja założenie
odp: rozwiazanie równania są; x= 3 lub x= − 5
19 maj 22:09