rysunek funkcji ctg
MMM: Czy ktoś mi wytłumaczy? Sporządziłam wykres funkcji tangens narysowany konstrukcyjnie na
podstawie kąta wodzącego w trójkacie trygonometrycznym. Jak konsytrukcyjnie narysować wykres
funkcji conanges, ale bez rozważania poruszania się kąta wodzącego ? W porzypadku cosinusa
wiem, że będzie to przesunięcie funkcji sinus o wektor. A jak będzie z ctg w stosunku do tg ?
19 maj 15:02
Kamyk;D: odwrócenie o ile pamiętam tg= 1/ctg
19 maj 15:15
MMM: Ale co dalej. Jak dojść do równania tgx=ctg(π:2−x).
19 maj 17:49
;): f(x) = tgx
g(x) = ctgx
| | π | |
Symetria osiowa względem OY i przesunięcie o wektor u→ = [− |
| ,0] |
| | 2 | |
Chyba tak jeśli się nie mylę
19 maj 17:59
MMM: A czy można prosić o rozpisanie zamiany tg na ctg w poszczególnych ćwiartkach.
19 maj 19:20
MMM: A dlaczego przesunięcie o wektor ujemny?
19 maj 19:46
;):

Dla 90
o i 270
o przechodzimy na kofunkcję dla 0 i 180
o pozostajemy przy tej samej funkcji i
pamiętamy o tym kiedy funkcja przyjmuje wartości dodatnie a kiedy ujemne
| | π | | π | |
Bez różnicy czy przesuniesz o − |
| czy |
| wiesz przecież że okresem funkcji tangensa i |
| | 2 | | 2 | |
| | 5 | | 5 | |
cotangensa jest kπ czyli równie dobrze byś mógł przesunąć o − |
| π lub |
| π |
| | 2 | | 2 | |
19 maj 20:02