okręg
alex: Moji drodzy mam prośbe kto wie jak to rozwiazać :
Okresl wzajemne położenie prostej i okręgu O:(x+5)do kwadratu +ydo kwadratu=1
l:y=1
19 maj 22:01
lukaszq18: Ze wzorow robisz uklad rownan i rozwiazujesz go i wychodza ci punkty przecieca
19 maj 22:06
alex: czyli
19 maj 22:10
lukaszq18: (x+5)2+y2=1
y=1
Za y podstawiasz 1 i wyliczasz x
19 maj 22:12
alex: czyli x wynosił by pierwiastek z 25
19 maj 22:33
Eta:

o: (x+5)
2+y
2=1 S( −5,0) , r= 1
l: y=1
Prosta ma jeden punkt wspólny z tym okręgiem , jest styczna do okręgu w punkcie P
19 maj 22:48
alex: i to jest to wszystko
19 maj 23:07
Eta:
Tak wszystko

Bo masz tylko określić położenie prostej i okręgu ( co widać na rysunku)
19 maj 23:33