funkcja kwadratowaa
Wiolciaaa: 1.Dana jest funkcja : y=−3x2+2x+1
a) sporządź wykres
b)wyznacz wartość największa i najmniejszą <−1;3>
c)zapisz postać kanoniczna i iloczynową
2.Rozwiąż:
a) x2+x−2≤0
b) x2−2x+1≤0
c) −4x2−8x≤0
d) x2−9>0
e) x2−4<0
19 maj 18:28
asd: y= −3(x−13)2 + 43 kanoniczna
y= −3(x−1)(x+13) iloczynowa podobno tak to wygląda
19 maj 18:43
xxxx: A resztę dałbyś rozwiązać..?
19 maj 18:44
asd: znaczy ty chcesz czy ja mam?
19 maj 18:45
xxxx: nie.. ty..

xD
19 maj 18:46
asd: x=(−1) => y=(−4)
x=(0) => y=(1) największe
x=(1) => y=(0)
x=(2) => y=(−7)
x=(3) => y=(−20) najmniejsze jak widać
wg tych punktów robisz wykres
19 maj 18:51
asd: 2)
a))− x2+x−2 <= 0
tutaj delta = 9 x1 = −2
x2 = 1
rozwiązanie to <−2; 1>
b))
delta = 0
x0= 1
rozwiązanie to {1}
19 maj 18:58
asd: C))−4x
2−8x<=0
−4x(x−8)<=0
−x(x−2)<=0
x
1= 0 v x
2 = 2
rozw: R − (0; 2) nie wiem jak zapisać nieskończoności
19 maj 19:03
asd: D))
x
2 − 9 > 0
(x−3)(x+3)>0
x
1 = −3
x
2 = 3
rozw: R− (−3; 3)
E))
x
2 − 4 < 0
(x−2)(x+2)<0
x
1= 2
x
2= −2
rozw: (−2; 2) Wiesz dlaczego tak

19 maj 19:06
Wiolciaaa: Tak dziękuje Ci bardzo

]]
19 maj 20:01