prosze o rozwiązanie
witam: Wyznaczyć podziały monotoniczności, extrema funkcji. dziedzine, wykres.
f(x)=x*e(x2−1)
19 maj 13:02
Kamyk;D: spróbuj sam narysować wykres

wtedy wyznaczysz monotoniczność tj gdzie maleje gdzie rośnie,
dziedzinę również będziesz miał na wykresie, natomiast co do extremy to nie pamiętam
19 maj 14:51
witam: zrobiłem to tak
f(x)=x*e
x2−1
f'(x)=1*e
x2−1+x*e
x2−1*2
f'(x)=e
x2−1+2x
2e
x2−1
f'(x)=e
x2−1(1+2x
2)
f'(x)=0
e
x2−1(1+2x
2)=0
e
x2−1=0 1+2x
2=0 bo 1+2x
2>0
2x
2=−1/:2
x
2=−1/2 dać = czy ≠



niema miejsca zerowego
f'(x)>0 dla x∊ℛ
f↗ dla x∊ℛ
niema extrema
1.czy tam ma być = czy ≠




2.czy to jest dobrze? co jest nie tak?
3.help me

19 maj 16:20
witam: i czy w takim wypadku jest wykres?
19 maj 16:20
witam: ?
19 maj 18:54
witam: ?
20 maj 12:23
witam: rany pomoże ktoś
20 maj 16:46
Godzio:
f(x) = x * ex2 − 1
D = R,
f(x) = 0 ⇒ x = 0 miejsce zerowe ma
f'(x) = ex2 − 1(2x2 + 1)
f'(x) = 0 ⇒ ex2 − 1(2x2 + 1) = 0 −− sprzeczność bo wszystkie składniki są dodatnie, a z
tego wynika że funkcja jest rosnąca
Brak ekstremum
To co zrobiłeś: ex2 − 1 = 0 ⇒ 1 + 2x2 = 0 To jest nie prawda bo e0 = 1
I
20 maj 17:39
witam: to jaki wykres będzie?
20 maj 17:42
Godzio:

f(−x) = −f(x) więc funkcja jest nieparzysta
Coś takiego miej więcej
20 maj 17:59