ciągi
maciek: Proszę mi pomóc

1)Oblicz pierwszy wyraz ciągu geometrycznego (a
n) w którym
q=2 i S
5=775
2)Między liczby 16 i 1024 wstaw takie liczby by łącznie z danymi tworzyły ciąg geometryczny
Zrobiłem to tak ale nie wiem co dalej
x
2=1024*16
x
2=16384
x
2−16384=0
(x−..)(x+...) nie wiem co tutaj wstawić ?
19 maj 20:00
asd: 1)
775= a1 * 1−16−1
15a1= 775 /:15
a1= 5123
chyba
19 maj 20:07
maciek: a skąd wzięło się te 16
19 maj 20:10
;): 31a1 = 775
a 1 = 25
19 maj 20:16
;): 2) Ile masz takich liczb wstawić?
19 maj 20:17
maciek: chyba 2 liczby mam wstawić a te zadanie pierwsze może mi ktoś wytłumaczyć prościej
19 maj 20:28
19 maj 20:30