zad
lili2222: Napisz wzór funkcji liniowej g,której wykres jest prostopadły do wykresu funkcji liniowej
f(x)=4x−1 i przechodzi przez punkt A=(2,9)
19 maj 21:36
XXe: −
14+9
12
19 maj 21:37
Kejt: prostopadły znaczy, że iloczyn współczynników 'a' tych funkcji będzie równy −1
f(x)=ax+b
a
1*a
2=−1
4*a
2=−1
i mamy:
jeśli ma przechodzić przez punkt (2;9) to f(2)=9
więc:
b=...
| | 1 | |
i podstaw do wzoru: f(x)=− |
| x+b |
| | 4 | |
19 maj 21:40
lili2222: hmm
19 maj 21:40
lili2222: takie buty
19 maj 21:42