zadanie - fizyka
zuet: Czy te zadanie jest dobrze(fizyka)?
Dwa ładunki elektr. róznoimienne kazde o wartosci 10 C są oddalone od siebie o 20cm w
powietrzu. Oblicz natężenie pola elektrostatycznego i potencjał elektr.w srodku miedzy tymi
ladunkami.
q1=Q2 = 10−3 C
r=10cm=10−1 m
k= 9 * 109 C
9*109 * 10−3
Ep=kQ= ____________ = 9*1012
__ (10−1)2 ______ = 9*1014 E1=E2
r2 10−2
V1= kQ/r=9*10 * 10−3 / 10 {−1} = 9*1012 / 10−1= 1013
V1=V2
Vp=0
19 maj 22:46
lukaszq18: Tak jezeli ladukni maja taka sama wartosc to w srodku miedzy nimi E i V jest rowne 0
19 maj 22:49
zuet: dzieki
19 maj 22:51