sprawdz tozsamosc
dan: sprawdz tozsamosc
| sinx | | 1 + cosx | | 2 | |
| + |
| = |
| |
| 1+cosx | | sinx | | sinx | |
prosze o rozwiazanie i rozpisanie z wynikiem i wyjasnienie jak to zostalo rozwiazane poniewaz
mam problem ze zrozumieniem tych tozsamosci. pozdrawiam
19 maj 14:10
AC:
Sprowadź do wspólnego mianownika.
19 maj 14:15
dan: no tyle to wiem, rozwiaz to i pokaz jak to zrobic bo wlasnie tego nie wiem.
19 maj 14:16
pati: napewno i w liczniku i mianowniku jest +?
19 maj 14:17
dan: tak, napewno, przepisywalem z ksiazki
19 maj 14:18
pati: a nie sory żle policzylam dokladnie sprowadz do wspolnego mianownika i juz jest udowodnione w
zasadzie
19 maj 14:18
Kejt:
| | sin x | | 1+cos x | |
L= |
| + |
| = |
| | 1+cos x | | sin x | |
| sin x | | sin x | | 1+cos x | | 1+cos x | |
| * |
| + |
| * |
| = |
| 1+cos x | | sin x | | sin x | | 1+cos x | |
| sin2 x | | (1+cos x)2 | |
| + |
| = |
| sin x(1+cos x) | | sin x(1+cos x) | |
| sin2 x + 1 + 2cos x + cos2 x | |
| = |
| sin x(1+cos x) | |
| 1 + 1 + 2cos x | | 2 + 2cos x | |
| = |
| = |
| sin x(1+cos x) | | sin x(1+cos x) | |
| 2(1 + cos x) | | 2 | |
| = |
| |
| sin x(1+cos x) | | sin x | |
L=P
19 maj 14:19
dan: moi drodzy, doskonale sobie z tego zdaje sprawe ze trzeba to do wspolnego mianownika sprowadzic
ale problem jest w tym ze NIE WIEM JAK TO ZROBIC

napiszcie jak wy to rozwiazaliscie i jak
to sprowadzic
19 maj 14:19
dan: o jest sorki

dzieki wielkie !
19 maj 14:20
Kejt: proszę.. mam nadzieję, że wystarczająco zrozumiałe..
19 maj 14:20
dan: tak, o to mi wlasnie chodzilo

teraz juz dojde jak rozwiazac nastepne podobne, dziekuje
bardzo
19 maj 14:22