Oblicz wysokość o objętość graniastosłupa.
Premier:

W graniastosłupie prawidłowym sześciokątnym krótsza i dłuższa przekątna wychodzące z tego
| | 12 | |
samego wierzchołka (patrz rysunek) tworzą kąt którego cosinus jest równy |
| . Krawędź |
| | 13 | |
podstawy ma 10cm długości. Oblicz wysokość o objętość graniastosłupa.
19 maj 19:31
asd:
jak narazie doszedłem do tego że sinus tego kąta to
513 
spróbuję pomyśleć coś jeszcze
19 maj 19:45
asd: Zakładając że ten trójkąt jest prostokątny to jego naprzeciwprostokątna(dłuższa przekątna) mamy
równanie
513 = 10x
x=26 dłuższa przekątna
262= 100+y2
676−100= y2
y=24
19 maj 20:08
asd:

Ok to jest prostokąt ktorego przekątna jest też krótszą przekątną.
Jego b równe jest 10
√3
a
2+b
2=24
2
576= 300+276
a
2= 276
a= 2
√69
Pp= 150
√3
V= 150
√3*2
√69
V= 300
√207
co mi tu wyszło? o.O
19 maj 20:27