prosze o pomoc :)
miki: uczę się cięgów i chciałbym się sprawdzić bardzo proszę o pomoc będę wdzieczny
1. oblicz trzeci wyraz ciaągu an=(−1)n * (7n−2)
2. Który wyraz ciągu an=3n−2 jest równy 10
3. Rozwiąż równanie: (2x+1)+(2x+4)+(2x+7)+....+(2x+28)=155, jeśli widaomo ,że składniki po
lewej stronie są kolejnymi wyrazami pewnego ciagu arytmetycznego
19 maj 17:28
;): a
n = (−1)
n * (7n − 2)
a
1 = (−1)
1 * (7 * 1 − 2) = −1 * 5 = −5
a
2 = (−1)
2 * (7 * 2 − 2) = 1 * 12 = 12
a
3 = ?
a
n = 3n − 2
a
n = 10
n = ?
a
1 = 2x + 1
a
2 = 2x + 4
a
2 − a
1 = r
r = ?
a
n = 2x + 28
a
n = a
1 + (n − 1)r
n = ?
S
n = 155
19 maj 17:52
miki: dzięki bardzo

teraz już będe zadanka trzaskał wg twojego wzoru
19 maj 17:53
;): Proszę bardzo
19 maj 18:00