wykonaj działania na wyrażeniach, pamietaj o określeniu dziedziny
BacuuS: Witam potrzebuje rozwiazac te dwa rownania.
Tresc zadania:
Wykonaj działania na wyrażeniach, pamiętaj o określeniu dziedziny:
Bede wdzięczny za wszelaką pomoc
19 maj 19:48
Eta:
1) D: x−2≠0 i x +3≠0 => D= R \ {−3, 2}
| 4(x+3) −x( x−2) | | 4x+12 −x2+2x | | −x2+6x+12 | |
| = |
| = |
|
|
| (x−2)(x+3) | | ( x−2)(x+3) | | (x−2)(x+3) | |
2) podobnie
19 maj 19:59
BacuuS: ok dzieki chyba cokolwiek zrozumiałem
19 maj 20:04
BacuuS: a jeszcze pytanie czy ten ułamek jest koncowym wynikiem czy jakos x trzeba wyliczyc ?
19 maj 20:14
19 maj 20:15
BacuuS: dobra mam nadzieje ze to wystarczy

jeszcze raz wielki dzięki
19 maj 20:17
Eta:
19 maj 20:23