Oblicz różnice dla ciągu arytmetycznego... pierwiastki ;/
Ada: Liczby √2 + 1, 1√2+1, √2−3 są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego. Jego różnica
jest równa:
a)−2 b)√2 c)2 d)√2−2
próbowałam zrobić ze wzoru r= an+1 − an ale mi nie wychodzi...
19 maj 20:06
Bogdan:
| | 1 | |
Najpierw sprawdzimy, czy liczby: a1 = √2 + 1, a2 = |
| √2 + 1, a3 = √2 − 3 |
| | 2 | |
są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego (a
n). Skorzystamy z własności tego ciągu:
2a
2 = a
1 + a
3
| | 1 | |
2*( |
| √2 + 1) = √2 + 1 + √2 − 3 ⇒ √2 + 2 = 2√2 − 2 sprzeczność, czyli |
| | 2 | |
liczby a
1, a
2, a
3 nie tworzą ciągu arytmetycznego.
Ada chyba niedokładnie zapisała treść zadania.
20 maj 01:47
Kuba: Dokladnie zapisala tresc zadania. Takze mam problem z nim. na innej stronie podano odpowiedź a
czyli −2 ale zupełnie nie wiem jak do tego dojść.
7 lip 19:11
5-latek: Jesli twierdzisz ze dokladnie zapisala to przeciez
| | 1 | | √2 | | √2 | | 2 | | √2+2 | |
|
| +1= |
| +1= |
| + |
| = |
| |
| | √2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | √2+2 | | √2+2−2(√2+1) | |
teraz odemij |
| −√2+1 = |
| = policz |
| | 2 | | 2 | |
| | √2+2 | | 2(√2−3)−√2+2 | |
tak samo odejmij √2−3− |
| = |
| =policz i zobacz czy wjdzie to |
| | 2 | | 2 | |
samo
7 lip 20:18
Janek191:
2 r = a3 − a1 = ( √2 − 3) − ( √2 + 1) = − 4 / : 2
r = − 2
=====
7 lip 20:23
Janek191:
2 r = a
3 − a
1 = (
√2 − 3) − (
√2 + 1) = − 4 / : 2
r = − 2
=====
| | 1 | |
Ciąg jest taki: √2 + 1, |
| , √2 − 3 |
| | √2 + 1 | |
7 lip 20:26
Janek191:
2 r = a
3 − a
1 = (
√2 − 3) − (
√2 + 1) = − 4 / : 2
r = − 2
=====
| | 1 | |
Ciąg jest taki: √2 + 1, |
| , √2 − 3 |
| | √2 + 1 | |
7 lip 20:26