wykres
buziaczek: który wykres przechodzi przez punkty A=(−4,4)i B=(2,1) określa wzorem
a) y=12x+6
b) y=2x+12
c) y=−2x+4
d) y=−12x+2
19 maj 21:52
lukaszq18: wspolrzedne dowolnego pkto to P(x,y)
Podstawiasz x i y z kazdego punktu do rownania prostej spinasz w klamre i rozwiazujesz uklad
rownan .
Mozesz sobie ulatwic tym ze po narysowaniu punktow w ukaldzie wspolrzednych bedzie wiadomo ze
funkcja bedzie malejaca wiec prawidlowa bedzie opdpowiedz C lub D
19 maj 21:58
Bogdan:
a najprościej jest po prostu niemal w pamięci obliczyć wartość współczynnika kierunkowego a
| | y1 − y2 | | 3 | | 1 | |
ze wzoru: a = |
| , w tym przypadku a = |
| = − |
| , widać od |
| | x1 − x2 | | −6 | | 2 | |
razu poprawną odpowiedź
20 maj 01:36