równanie logarytmiczne z wartością bezwzględną
:): Mam do rozwiązania równania logarytmiczne z wartością bezwzględną i nie bardzo wiem, jak się za
to zabrać, proszę pomóżcie
a) log2|x3+x2−4x−4|=2
b) log |2x−3|−log|3x−2|=1
19 maj 15:54
Eta:
a) D: x
3 +x
2 −4x −4 ≠0 => ( x+1)(x−2)(x+2) ≠0
D= R \ {−2, −1, 2}
|x
3+x
2−4x−4|= 4
x
3+x
2−4x −4= 4 lub x
3+x
2−4x −4= −4
dokończ........
| | 2 | | 3 | |
b) D: 2x−3 ≠0 i 3x −2 ≠0 D= R\ { |
| , |
| }
|
| | 3 | | 2 | |
| | 2x−3 | | 2x−3 | |
|
| = 10 lub |
| = − 10
|
| | 3x−2 | | 3x−2 | |
dokończ
19 maj 23:43
Zaba: logx ly−1l<1
13 paź 21:15
Aga1.: LogxIy−1I<1
x∊(0,1)U(1,∞), bo x>0 i x≠1.
Iy−1I>0 dla y−1≠0, czyli y≠1
1.Gdy x∊(0,1) i y≠1
logx(y−1)<logxx
y−1>x
y>x+1 narysuj to w układzie współrzędnych
i rozpatrz drugi przypadek
13 paź 21:37