a
Dp: Oblicz współrzędne wektora AB, jeśli współrzędne A=(−3;4), B=(2;−5).
Wiem że jest to (1,−9). Ale dlaczego? skąd się to bierze? Bardzo proszę o pomoc.
19 maj 14:34
Kamyk;D:

Najlepiej wytłumaczyć to tak

Wektor to przesunięcie jakiegoś punktu, jeżeli przesuwasz go
zgodnie z rosnącą wartościa ( najpierw oś x) to dodajesz współrzędne 2 + (−3) = 1 natomiast
jeśli przesuwasz go i wartość na osi maleje to odejmujesz −5 − 4 = −9.
Zawsze pierwsza idzie wsółrzędna z końca wektora tj z punktu B
19 maj 14:49
Gustlik: AB→=B−A=[xB−xA, yB−yA]=[2−(−3), −5−4]=[ 5, −9], 2−(−3)=2+3=5
20 maj 00:08