Zadanie
lili2222: oto i one :
Napisz wzór funkcji liniowej g,której wykres jest równlogeły o wykresu funkcji liniowej
f(x)=4x−1 i przechodzi przez punkt A=(2,9)
19 maj 21:34
XXe: 4x+1

ktoś wie? : )
19 maj 21:35
Angelika : g(x)= 4x+1
19 maj 21:44
Kejt:
wykres równoległy, więc a=4
f(2)=9
f(x)=4x+b
f(2)=4*2+b=8+b
8+b=9
b=1
f(x)=4x+1
19 maj 21:47
lili2222: a to taki sam wzór trzeba podstawic
19 maj 21:47
lili2222: a no ładnie bo ja nad tym jeszcze musze popracowac
19 maj 21:48
Kamyk;D: nie taki sam wzór

współczynnik kierunkowy : a przy funkcji równoległej musi być równy
współczynnikowi a tamtej funkcji
19 maj 21:54