planimetria
olkaaa: Dany jest trójkąt prostokątny, równoramienny ABC. Punkty D oraz E dzielą przeciwprostokątną AB
na trzy odcinki równej długości. Oblicz cosinus kąta DCE.
Może jeszcze jakiś rysuneczek?
19 maj 20:15
;):

|AB| = 3x
|ED| = x
|CE| = |CD|
| | 9 | |
|CE|2 = x2 + |
| x2 − 3x2 |
| | 2 | |
|CE| = U{
√10{2}x
19 maj 20:34
19 maj 20:50
olkaaa: nie rozumiem od momentu, kiedy zaczynasz liczyć |CE|2. co ty wtedy robisz?
19 maj 20:57
Eta:
" dwukropku"

sprawdź swoje obliczenia , bo mi wyszło:
19 maj 20:59
Eta:
No, teraz jest ok
19 maj 20:59
;): Właśnie jeszcze dla pewności sobie drugi raz sprawdziłem i zobaczyłem że na samym końcu głupoty
zacząłem pisać

Dziękuję
Eta za czujność
19 maj 21:04
;): Używam Twierdzenia Carnota
19 maj 21:05
olkaaa: nadal nie rozumiem jak użyłeś tutaj twierdzenia cosinusów
19 maj 21:09
;): | | 9 | | 3√2 | |
|CE|2 = x2 + |
| x2 − 2 * |
| x2 * cos45o |
| | 2 | | 2 | |
19 maj 21:24
olkaaa: aaaaaaaaaaaaaaaaa, bo ja patrzyłam na ten środkowy trójkąt, a nie ten na górze, dziękówka!
19 maj 21:30
;): Spokówka
19 maj 21:31