matematykaszkolna.pl
Jak wykazać pewną równość w geometrii. Kamyk;D: Witamemotka mam dość ciężkie zadanie kl II lo. Geometria na udowadnianie− matma dyskretna. Wykaż, że jeśli w dowolny czworościan, można wpisać kulę o promieniu r, to wysokości h1,h2,h3,h4 tego czworościaniu spełniają równość : 1/h1 + 1/h2 + 1/h3 + 1/h4 = 1/r Nie mam zupełnie pojęcia jak się do tego zabrać, dla niewidzących te kreski to dzielenie czyli ułamek zwykły.
19 maj 14:33
Kejt: to druga liceum? ups..chyba się opuściłam
19 maj 14:34
Kamyk;D: W teoriiemotka Matma rozszerzona zobowiązuje, nasz nauczyciel ( profesor) jeden z najlepszych rzuca takimi zadaniami na lewo i prawo, ale akurat tego nawet on nie potrafi zrobićemotka
19 maj 14:36
hwdtel: Mówię żebyś się ujawniła małpia prostytutko ,to możesz w przyszłości liczyć na łagodniejszy "wyrok"
19 maj 16:26
AC:
 3V 
V = 1/3 S1 * h1 ⇒ S1=

h1 
analogicznie pozostałe pola podstaw czworościanu S2;S3;S4 Należy zauważyć, że objętość V jest sumą objętości 4 mniejszych czworościanów: V = 1/3*(S1 + S2 + S3 +S4) * r gdzie r promień i jednocześnie wysokość w tych czworościanach Podstawiając za Si
 3V 3V 3V 3V 
V= 1/3*(

+

+

+

)* r
 h1 h2 h3 h4 
dzieląc przez V i r otzrymujemy szukany związek.
19 maj 16:31
hwdtel: Naucz się prospołecznych manier ty pierdolona przez psa prostytutko,tu nie Pigalak albo klozet tv
19 maj 19:14
Kamyk;D: wow dzięki wielkie, tylko mam kilka pytań, jeśli możnaemotka to V to jest objętość całego czworościanu czy tych mniejszych ?emotka
19 maj 21:33
Kamyk;D: Już nie trzeba emotka przetrawiłem wszystko i jest pięknie, wielkie dziękiemotka
19 maj 21:53