Jak wykazać pewną równość w geometrii.
Kamyk;D: Witam

mam dość ciężkie zadanie kl II lo. Geometria na udowadnianie− matma dyskretna.
Wykaż, że jeśli w dowolny czworościan, można wpisać kulę o promieniu r, to wysokości
h
1,h
2,h
3,h
4 tego czworościaniu spełniają równość :
1/h
1 + 1/h
2 + 1/h
3 + 1/h
4 = 1/r
Nie mam zupełnie pojęcia jak się do tego zabrać, dla niewidzących

te kreski to dzielenie
czyli ułamek zwykły.
19 maj 14:33
Kejt: to druga liceum? ups..chyba się opuściłam
19 maj 14:34
Kamyk;D: W teorii

Matma rozszerzona zobowiązuje, nasz nauczyciel ( profesor) jeden z najlepszych rzuca
takimi zadaniami na lewo i prawo, ale akurat tego nawet on nie potrafi zrobić
19 maj 14:36
hwdtel: Mówię żebyś się ujawniła małpia prostytutko ,to możesz w przyszłości liczyć na łagodniejszy
"wyrok"
19 maj 16:26
AC:
| | 3V | |
V = 1/3 S1 * h1 ⇒ S1= |
| |
| | h1 | |
analogicznie pozostałe pola podstaw czworościanu S
2;S
3;S
4
Należy zauważyć, że objętość V jest sumą objętości 4 mniejszych czworościanów:
V = 1/3*(S
1 + S
2 + S
3 +S
4) * r gdzie r promień i jednocześnie
wysokość w tych czworościanach
Podstawiając za S
i
| | 3V | | 3V | | 3V | | 3V | |
V= 1/3*( |
| + |
| + |
| + |
| )* r |
| | h1 | | h2 | | h3 | | h4 | |
dzieląc przez V i r otzrymujemy szukany związek.
19 maj 16:31
hwdtel:
Naucz się prospołecznych manier ty pierdolona przez psa prostytutko,tu nie Pigalak albo
klozet tv
19 maj 19:14
Kamyk;D: wow dzięki wielkie, tylko mam kilka pytań, jeśli można

to V to jest objętość całego
czworościanu czy tych mniejszych ?
19 maj 21:33
Kamyk;D: Już nie trzeba

przetrawiłem wszystko i jest pięknie, wielkie dzięki
19 maj 21:53