geometria
justa: Proszę o pomoc ....Oblicz pole trójkąta prostokątnego równoramiennego, w którym wysokość
poprowadzona na przeciwprostokątną ma długość 10 centymetrów. Wynik podaj w decymetrach
(kwadratowych) i metrach (kwadratowych)...
19 maj 21:37
XXe: P=50cm2
19 maj 21:40
justa: ale jak to obliczyć

prosze mi pomóc
19 maj 21:41
justa: POMOCY

19 maj 21:46
XXe: ok ok.. słuchaj zaraz narysuję
19 maj 21:47
justa: dziekuję
19 maj 21:49
XXe:

h=10cm
h jest takie samo jak
12 a ponieważ połowa tego trójkąta też jest trójkątem 90−45−45
więc a = 20
P
Δ=10*20/2=100
P=100cm
2
19 maj 21:52
justa: dzieki wielkie
19 maj 21:56
XXe: 1 cm2 = 0,0001 m2
P=0,01m2
19 maj 21:56
justa: hmmm ... nie wiem czy jest pomyłka wyniku w ksiażce bo tam jest 2dm2 i 0,02m2
19 maj 21:59