matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
...
VVerka:
1
1
1
Sprawdź czy podane liczby a=
b=
c=
tworzą ciąg arytmetyczny ( w
2
3
6
podanej kolejności). Proszę o dokładne obliczenia...
19 maj 18:43
iga:
w ciągu arytmetycznym różnica r = a
n
+1 − a
n
r
1
= b − a =
1
3
−
1
2
=
2
6
−
3
6
= −
1
6
r
2
= c − b =
1
6
−
1
3
= −
1
6
r
1
= r
2
−
1
6
= −
1
6
podane liczby tworzą ciąg arytmetyczny
19 maj 19:08