Przekształcanie Wielomianów
Łukasz : Rozwiąż równanie:
9x
2=3x+2
Rozwiąż nierówność:
2x
2+3x≥2
Czy ktoś może mi wytłumaczyć na powyższych przykładach, jak rozwiązuje się tego typu równania
oraz nierówności wielomianowe. Z góry dziękuje
19 maj 16:35
Kejt:
9x
2=3x+2
9x
2−3x−2=0
Δ=9+9*4*2=81
√Δ=9
19 maj 16:39
Kejt: w drugim postępujesz bardzo podobnie, tylko z tą różnicą, że rozwiązaniem będzie przedział. Jak
wyliczysz tam miejsca zerowe to Ci narysuję
19 maj 16:40
Łukasz: 2x
2+3x−2
Δ=9−4(2)(−2)
Δ=25
√Δ=5
x
1=−2
x∊<−
∞;−2)U<
12;+
∞)
19 maj 17:03
Łukasz: Kejt, chyba dobrze rozwiązałem,proszę o narysowanie tego wykresu i wytłumaczenie.
Mam kolejne przykłady do rozwiązania ale nieco trudniejsze o to jeden z nich:
x4−4x3+x−4>0
(x−√2)2(x−2)2(x+√3)≥0
19 maj 17:39
Kejt:

| | 1 | |
interesują nas wartości nieujemne, więc tak jak napisałeś..no prawie.. x∊(−∞;−2>u< |
| ;+∞) |
| | 2 | |
19 maj 17:45
Kejt: przy pierwszym najpierw pogrupuj ten wielomian i oblicz miejsca zerowe.
19 maj 17:46
Łukasz: Pogrupować hmm? przed nawias nie można wyciągnąć więc jak mam go pogrupować?
19 maj 17:54
Kejt: jak nie można?
x4−4x3+x−4>0
x3(x−4)+1(x−4)>0
(x3+1)(x+4)>0
teraz policz miejsca zerowe
19 maj 18:03
Łukasz: x∊(−∞;−1)u(4;+∞)
Czyli wykres będzie wyglądał tak samo jak poprzednio?
19 maj 18:12
Kejt: wynik jest ok, ale wykres nie będzie parabolą..
19 maj 18:16
Łukasz: Nie wiem czy mi się wydaje, czy tam nie wkradł ci się błąd(x
3+1)(x+4)>0 czy tu nie powinno być
x−4
19 maj 18:18
Kejt: ups..literówka..
19 maj 18:18
Łukasz: A co to drugiego przykładu? pomożesz mi czy już nie masz siły
19 maj 18:20
;): Z tym masz problem?
(x − √2)2(x − 2)2(x + √3) ≥ 0
19 maj 18:33
Kejt:

wygląda to mniej więcej w ten sposób..
19 maj 18:39
Łukasz: Czyli wystarczyło tylko nawiasy przyrównać do zera i i narysować wykres. Dzięki za pomoc Kejt
19 maj 18:44