ciągi
dominika: Oblicz sumę dziesięciu kolejnych potęg liczby 4, większych lub równych 4.
19 maj 19:13
iga: jest to ciąg geometryczny.
| | 1−qn | |
wzór na sume ciągu geometrycznego dla q ≠ 1 to: sn = a1 |
|
|
| | 1−q | |
w tym przypadku a
1 = 4 q = 4 n = 10
podstaw pod wzór i oblicz
19 maj 19:26
iga: q to jednak nie 4 −
−'
19 maj 19:27
asd: te potęgi są od 4 do 14?
19 maj 19:29
dominika: dziękuję
19 maj 19:30
dominika: no tak by wychodzilo ze od 4 do 14
19 maj 19:31
misia2: (−4) do potęgi −2
20 wrz 16:08