...
Kama: Pierwiastkami wielomianu stopnia czwartego W(x) są liczby a,b,c,d, które w podanej kolejności
tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy 2. Suma pierwiastków równa jest 8.
a) Oblicz pierwiastki a,b,c,d
b) Wiedząc że W(0)=−15, przedstaw wielomian w postaci W(x)=a44+a3x3+a2x2+a1x+a0 .
19 maj 18:48
wafi: a + b + c + d = 8
a = a
b = a + 2
c = b + 2 = a + 2 + 2 = a + 4
d = a + 6
a + a + 2 + a + 4 + a + 6 = 8
4a = − 6 | : 4
a = −
64 = −1
12
b = a + 2 = 0,5
c = 2,5
d = 4,5
b) w(0) = −15
4,5x
4 + 2,5x
3 + 0,5x
2 −1,5x + a
0 = −15
a
0 = −15
4,5x
4 + 2,5x
3 + 0,5x
2 + −1,5x + 15 = 0
ale nie jestem pewna
19 maj 18:58
;): a)
4a = − 4
a = −1
b)
a0 = −15 i r = 2
a1 = −13
a2 = −11
19 maj 19:02