,
zaq: trapez równoramienny obraca się dokoła krótszej podstawy.
− oblicz pole całkowite powierzchni oraz objętość bryły
dane− krótsza podstawa 6 cm, dłuższa 12cm, kąt miedzy dłuższą podstawą a bokiem 60 stopni.
19 maj 18:05
Iga: liczymy wysokosc trapezu tgα=h/3 to h=3√3 szukam objetosci walca gdzie h to promien walca
V=πr2xH H=12
V=π3√32x12
V=224π od danej objętości odejmujemy 2 objętości stożka Vs=1/3πr2xh rtak samo jak dla walca
h=3 więc Vs=27π
Vszukane to V−2Vs to Vszukane=270π
pole to pole boczne plus dwa razy pole podstawy Pb= axb gdzie a=12 b=2πr
Pb=12X6√3π
pole podstawy to Pp=πrl l tworząca l=cosαx3 l=3/2
Pp=πrl =π3√3x 3/2
Pc=Pb+2Pp
Pc=12x6√3π+9√3
20 maj 21:33