trapez - geometria analityczna
sieq: znane sa wierzcholki A=(−2,−2), B=(7,1), D=(−6,0) trapezu prostokatnego o podstawach AB i CD.
oblicz wspolrzedne wierzcolka C tego trapezu
blagam o pomoc

!
19 maj 21:39
sieq: policzylem rownianie prostej AB pozniej rownanie DC i nie mam pojecia co robic dalej...
wyszlo mi
DC − y=1/3x+2
AB − y=1/3x+5/3
19 maj 21:42
krystek: zaznacz te punkty w prostokątnym układzie współrzędnych i zauważ, że bok CB jest prostopadły do
podstwaw i mając te równania wyznaczysz zwarunku prostopadłości równanie boku CB .
19 maj 22:04