Oblicz długość dłuższej przekątnej i objętość.
Premier: Podstawą graniastosłupa prostego jest romb, którego przekątne mają długość 6 i 8 cm. Krótsza
przekątna graniastosłupa ma 3 pierwiastek z 29cm. Oblicz długość dłuższej przekątnej i
objętość.
19 maj 19:05
asd: Wg. mnie to może wyglądać tak : )
Mamy trójkąt prostokątny utworzony przez krótszą przekątną podstawy oraz krótszą przekątną
graniastosłupa, więc mamy równanie:
3
√29=6
2+x
2
261=36+x
2
x
2=225
x=15 czyli mamy wysokość
V= Pp * x
Pp=6*8/2= 24
V= 24*15= 360
Dłuższą przekątną otrzymamy tak samo jak krótszą:
y− dłuższa przekątna
15
2 +8
2 = y
2
y
2=289
y=17
Mam nadzieję że nie pomyliłem się
19 maj 19:15
asd: Wg. mnie to może wyglądać tak : )
Mamy trójkąt prostokątny utworzony przez krótszą przekątną podstawy oraz krótszą przekątną
graniastosłupa, więc mamy równanie:
3
√29=6
2+x
2
261=36+x
2
x
2=225
x=15 czyli mamy wysokość
V= Pp * x
Pp=6*8/2= 24
V= 24*15= 360
Dłuższą przekątną otrzymamy tak samo jak krótszą:
y− dłuższa przekątna
15
2 +8
2 = y
2
y
2=289
y=17
Mam nadzieję że nie pomyliłem się
19 maj 19:16