Oblicz pochodne cząstkowe 1 rzędu
Politechniczanka: Witam

Chciałabym prosić o pomoc w rozwiązaniu zadania.
Należy obliczyć pochodną cząstkowa pierwszego rzędu.
f(x,y)=3x
6+5xy−8y
2+xcosy−x
2sinx
Starałam się rozwiązać zadanie sama. Czy poprawna odpowiedzia jest:
fx'=18x
5+5y+cosy−2xcosx
fy'=5y−16y−xsin
19 maj 20:33
Politechniczanka: tam powinno być:
fy'=5y−16y−xsiny
19 maj 20:38
Grześ: prawie dobrze, wg mnie w pierwszej pochodnej na końcu źle policzyłaś:
(x2sinx)'=2xsinx+x2cosx...
19 maj 20:39
Politechniczanka: A dziękuje za pomoc

Już wiem że źle robiłam trzeba skorzystać ze wzoru f'g+f'g'
19 maj 21:04
Grześ: tak

reszta zrobiona dobrze
19 maj 21:08
karolina: witam potrzebuje pomocy w obliczeniu pochodnej cząstkowej rzędu 1,kompletnie sobie z tym nie
radzę więc proszę pomóżcie
f(x,y)=7x2y+2x3y+2y4+5x+4
24 sty 11:22
karolina: y
2 powinien być
24 sty 11:23
Artur z miasta Neptun: Karolino ... zasada jest prosta
fx' −−− wtedy 'y' traktujesz jako 'stałą' (tak jak liczby np. √3) i obliczasz pochodną "po
x−sie"
fy' −−− analogicznie
24 sty 11:24
Artur z miasta Neptun:
więc: dla f(x,y) = 7x2y + 5x + y + 4
fx' = 7*2xy + 5 + 0 + 0
fy' = 7*x2 + 0 + 1 + 0
24 sty 11:25
karolina: aaha,no i już wiem o co chodzi

serdecznie dziękuje za pomoc
24 sty 11:43