Jakub:
Kalorymetr:
m
k = 0,06 kg
c
wk = 920
Jkg℃
Woda:
m
w = 180 g = 0,18 kg
t
w = 32 ℃
c
w = 4200
Jkg℃
Lód:
m
l = 44g = 0,044 kg
t
1 = 0 ℃
t
2 = 11 ℃
c
l = ? − ciepło topienia lodu
Temperatura kalorymetru zmieniała się jak temperatura wody na początku była t
w = 32 ℃ a na
końcu t
2 = 11 ℃. Kalorymetry stracił tyle energii cieplnej E
k = m
kc
k(t
w−t
2)
Woda w kalorymetrze zmieniła temperatura z t
w = 32 ℃ do t
2 = 11 ℃. Straciła tyle energii
cieplnej E
w1 = m
wc
w(t
w−t
2).
Lód najpierw pobierał ciepło, aby się stopić do wody o temperaturze 0 ℃. Tyle potrzebował na to
energii cieplnej: E
l = m
lc
l
Powstała po stopieniu lodu woda miała temperaturę t
1 = 0 ℃ i pobierała ciepło aż się ogrzała
do t
2 = 11 ℃. Tyle potrzebowała na to energii cieplnej: E
w2 = m
lc
w(t
2 − t
1).
Energia pobrana przez lód, a następnie wodę powstałą po jego stopieniu musi się równać energii
oddanej przez kalorymetr z wodą. Zachodzi więc taka równość
E
l + E
w2 = E
k + E
w1
m
lc
l + m
lc
w(t
2 − t
1) = m
kc
k(t
w−t
2) + m
wc
w(t
w−t
2)
m
lc
l = m
kc
k(t
w−t
2) + m
wc
w(t
w−t
2) − m
lc
w(t
2 − t
1) /:m
l
| | mkck(tw−t2) + mwcw(tw−t2) − mlcw(t2 − t1) | |
cl = |
| |
| | ml | |
Teraz już tylko podstaw dane.