matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 19.11.2017
Zadania
Odp.
6
w:
x1*x2>0 x1+x2>0
9
Tomek:
y=5−2
x
10
nasa:
Trzy liczby tworzą ciąg arytmetyczny. Jeśli pierwszą liczbę zmniejszymy o 1, drugą liczbę zwiększymy o 15, a trzecią zwiększymy o 37, to otrzymamy ciąg geometryczny. Wyznacz te
3
qwerty:
Objętość prostopadłościanu którego krawędzie tworzą ciąg geometryczny jest równa 512 a pole tej powierzchni wynosi 448.Oblicz długość krawędzi oraz cosα nachylenia przekątne
3
ccccccx:
nierówność z wartością bezwzględną
7
student:
Wyznaczyć wszystkie asymptoty wykresu funkcji f(x)= 5
x
/ (5
x
−25) Proszę o pomoc
1
Michal:
Witam czy ktoś mógłby pomóc obliczyc ekstrema tej funkcji? x*e
1/x
1
6.136:
√
x
2
+1
−
√
x+1
przy lim dążącym do 0
1−
√
x+1
4
iteRacj@:
narysuj tak
1
a12b56:
Ankieter pracujący dla Ośrodka Badań Nastrojów Przedwyborczych wylosował kolejno 2 osoby z grupy dwudziestoosobowej, obejmującej 12 osób popierających kandydata X, 6 osób popierających
4
akna:
Rzucono trzema jednorodnymi kostkami do gry. Obliczyć prawdopodobieństwo wyrzucenia sumy oczek większej od 10, jeżeli wiadomo, że suma oczek na dwóch pierwszych kostkach jest równa pięć.
1
bbb:
Cztery liczby tworzą ciąg geometryczny. Jeżeli od pierwszej z nich odejmiemy 2, od drugiej 3 , od trzeciej 9 , a od czwartej 25, to otrzymane róznice utworzą ciąg arytmetyczny. Znajdz te
25
Markus Kosinus:
Witam, mam mały problem z tym przykładem gdzie trzeba wyznaczyć dziedzinę i funkcję odwrotną:
1
jarosław:
witam, jak wyznaczyć macierz X z zadania z linka?
3
Bluebell:
Rozwiąż równanie 2(sinx+cosx)=tgx +1
5
Klaudia:
wyznacz wszystkie wartosci parametru m(m∊R) dla ktorych rownanie (x
2
−2mx+m+6)/(x−1)=0 ma dwa różne rozwiazania x
1
,x
2
spełniajace warunek
0
ff:
Dany jest trójkąt ABC. Punkty D, E, F i P są takie, że D leży na prostej BC, E leży na prostej AC, F leży na prostej AB oraz proste DP, EP, FP są prostopadłe do prostych BC, CA, AB
6
nasa:
Dany jest trójkąt równoboczny ABC, w którym punkt D jest środkiem boku AB. Przez punkt D poprowadzono prostą pod kątem do boku AB, która przecięła bok BC w punkcie E takim,
3
Klaudia33:
Rozwiaż równanie: widzę ze mozna to wrzucić na jedna kreskę ułamkową i wtedy zredukują mi się liczby ale nie do
9
qwerty:
osia symetrii okręgu o równaniu (x−2)
2
+(y+1)
2
=9 jest prosta o równaniu
3
matma:
4
1
1
+ 4
1
1
+ 4
1
1
+ 4
1
1
− 8
6
126*2
1
3
1
Rapapara:
Spośród wszystkich rozwiązań ukladu 267x−313y=−652 eskaż to, w którym x jest najmniejszą dodatnią liczbą całkowitą.
5
dfs:
Wykaż ,że jeśli log
24
6=a to log
6
256 = 4u{(1−a)}u{a}
8
Tomek:
x
2
+2x+1
Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x)=
.
x
2
+4x+3
Zadanie należy rozwiązać metodą f(x)=w, gdzie w jest liczbą, która należy do zbioru rozwiazań
12
max:
Wyznaczyć dziedzinę i funkcję odwrotną:
2
eqq:
Znajdź funkcję odwrotną:
3
XYZ:
Jak wytłumaczyć maturzyście, który nie ma pojęcia o funkcjach cyklometrycznych nastepujace zadanie:
2
Gekon:
rozwiązać równanie: x
−2
<e
−2
9
Maciek:
Na płaszczyźnie zespolonej narysować zbiory: 1<|z|≤3
0
Tukan:
Witam, mam problem z zadaniem:
0
początkujący:
Pomoże mi ktoś ? nawet nie wiem od czego zacząć
0
cisco:
Witam.
3
Borzenka:
Oblicz:
1
lollll:
Rozwiąż równanie h(x)=cos
2
x−1/2sinx−1/2=0
13
pikolo:
Uzasadnij, że nierówność
(n−1)!
(n−3)!
<12 spełniają tylko dwie liczby naturalne
3
Zadanie:
(4+
√
15
)
x
+(4−
√
15
)
x
=62
8
Robert:
|x+2|≥−3 rozwiązaniem jest równanie tożsamościowe, czego nie rozumiem, ktoś mi to wytłumaczy?
3
Alis:
Jeżeli dla n→
∞
ciag ma granice własciwa to jest zbieżny? Czy trzeba dodatkowo badać ograniczonosc i monotonicznosc?
10
Ania:
Jak rozwiązać nierówność (2+x)/(110+x)>1/3
5
Mażenka:
Policz granice funkcji:
3
Walec:
Bardzo proszę o pomoc i szczegółowe wyjaśnienie
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie
1
help:
Jak obliczyć zbiór wartości funkcji: f(x)=x
4
+1?
6
Ania:
A czy takie zadania już ostatnie: 1Rzucamy 50gr,20gr,10gr. Jakie jest p−stwo tego, że będą trzy orły?
1
ZGC:
Wyznacz dziedzinę:
8
max:
Wyznaczyć funkcje odwrotną:
0
Ania:
Pani B powiedziała, że na sprawdzianie będzie tylko jedno zadanie, losowo wybrane ze strony 34 tej książki. Ania umie rozwiązać tylko 3 z tych zadań. Ustal, jakie jest prawdopodobieństwo
1
Ania:
W pewnej loterii wygrywa co czwarty los . Niestety tylko 10% losow wygrywajacych gwarantuje otrzymanie nagrody , reszta to losy , ktore pozwalaja losowac jeszcze raz . Kupujemy jeden lo−
12
Za mała szufladka:
Jak użyć zasady szufladkowej do tego zadania?
4
olka:
13x
dlaczego z całki
wychodzi :
http://www.wolframalpha.com/widget/widgetPopup.jsp?p=v&id=b44c10fb5b04993703be898b8da69949&title=Calki%20nieoznaczone&theme=teal&i0=&podSelect=&includepodid=IndefiniteIntegral
2(x−1)
2
1
a nie: −13/2*ln|x−1|+13/2*
1−x
1
Roksana:
Wskazówka minutowa zegara ma długość 15 cm .Jaką drogę pokonuje koniec tej wskazówki w podanym czasie
2
ZGC:
Wyznacz dziedzinę:
1
Roksana:
2.Oblicz pola wycinków kół Pw oraz długośći zaznaczonych łuków (Lw) a) wycinek 1 to 1/4koła o promieniu 4
3
Kamellot:
Cześć! Pisałem tydzień temu sprawdzian z matematyki i dostałem 1, ale chciałbym go poprawić i prosiłbym o rozwiązanie i WYTŁUMACZENIE jak to zrobiliście. Niektóre zadania spróbowałem
1
Roksana:
1.Oblicz długość łuków.Przyjmij ,że długość boku jednej kratki jest równa 1
16
Ania:
1. Rzucasz dwiema monetami. Ile wynosi prawdopodobieństwo tego, że na każdej monecie będzie inny wynik?
6
Ania:
Kostka ma kształt czworościanu foremnego. Jej ściany są ponumerowane liczbami 1,2,3,4. Ustal, jakie jest prawdopodobieństwo tego, że po rzuceniu tą kostką:
1
pomocy!:
niech (a
n
) bedzie niemalejacym ciagiem o wyrazach dodatnich zbieznym do liczby g wykaz ze
0
Ciagotka:
Wykaz z definicji, ze ciąg geometryczny (q
n
) jest zbieżny do zera, gdy q należy do (−1,1) a dla q>1 jest rozbieżny do nieskończoności.
4
Ania:
Kasia powiedziała, że na sprawdzianie będzie tylko jedno zadanie, losowo wybrane ze strony 151 tej książki. Kamil umie rozwiązać tylko 4 z tych zadań. Ustal, jakie jest prawdopodobieństwo
3
xyz:
1−x
π
wykazać tożsamość f(x)=arctg(x)+arctg(
)=
dla x∊(−1,+
∞
)
1+x
2
z użyciem pochodnych a nie wzorów trygonometrycznych
10
Ania:
W pewnej loterii wygrywa co czwarty los . Niestety tylko 10% losow wygrywajacych gwarantuje otrzymanie nagrody , reszta to losy , ktore pozwalaja losowac jeszcze raz . Kupujemy jeden
3
XD:
Do naczynia w kształcie sześcianu o krawędzi a nalano do pełna wody. Oblicz całkowite parcie wody na ścianki szescianu.
2
mike99:
Mam problemy z tymi zadankami: 1. Narysuj wykres funkcji y=f(x+IxI+1), jeśli f(x)=x−3 dla x ∊ R
1
zczxcc:
Wykres funkcji
8
Kamil:
Witajcie, mam problem z tym zadankiem: (z
2
−4i)(z
4
+3z
2
−4)=0
3
Kuba7:
Witam! Mam problem z jednym zadaniem, które już kiedyś było tutaj poruszane ale nie rozumiem sposobu także, jeśli to możliwe to prosiłbym o wytłumaczenie
3
Palpatine:
Witam, mam do przekształcenia taki oto wzór: W=GMm\left(\frac{1}{r}−\frac{1}{R}\right), mam wyznaczyć z niego m.
2
xyz:
Z tego co wiem drugą pochodna oblicza się poprzez obliczenie pochodnej z pierwszej pochodnej, więc
2
Janex:
przekatna przekroju osiowego walca tworzy z plaszczyzna podstawy kat 30 stopni . oblicz pole powierzchni calkowitej walca jesli jego objetosc wynosi 54 pi
5
xyz:
f(x)=x
2
e
−x
wzory:
1
Madzia:
Obliczyć granicę: Lim cosx/(π −2x)
2
dubdub:
1
1
Uzasadnij, że nierówność
<
jest prawdziwa dla każdej liczby naturalnej n
n!
2
n−1
> 2
5
Julaa:
Równoległobok a'b'c'd' jest obrazem równoległoboku abcd w symetrii względem punktu 0,0. Oblicz pole części wspólnej tych równoległoboków.
14
kat:
Zadeklarowanej zmiennej możesz używać w całym programie, nie możesz zmieniać jej wartości. Przypisujesz jej wartość na początku programu i tyle.
2
Tomek:
(x−1)
2
Wyznacz zbiór wartości funkcji f(X)=
.
x
2
+1
Zadanie należy rozwiązać metodą f(x)=w , gdzie w jest liczbą należącą do zbioru wartości
6
Madzia:
Obliczyć granicę:
1
Jabur:
Na kuli o promieniu R opisano stożek ścięty. Średnica górnej podstawy wynosi
3
2
R. Znajdź pole pow całkowitej ściętego stożka.
3
help:
Dla danej funkcji sprawdzić czy funkcja jest różnowartościowa oraz wyznaczyc jej zbiór wartości. Ktoś pomoże?
18
Mleko:
Witam. Musze wyznaczyć na płaszczyźnie, ma ktoś jakiś pomysł?
6
kajtek212:
Dla jakiej wartości parametru a funkcja f jest ciągła w zbiorze liczb rzeczywistych, gdy:
2
Pozytywnik:
Każdy wyraz macierzy n×n A jest wielomianem stopnia co najwyżej 1. Udowodnij, że wyznacznik macierzy A jest wielomianem stopnia co najwyżej n.
1
Radek:
Zbadaj zbieżność szeregu:
4
Michał:
Rozwiązać następujące równania rekurencyjne: b) T(1)=2 T(n)=T(
n
2
)+2
0
Tomek:
y = ln(4arcctg(
√
x
))
13
jc:
Na pewno nie ma uniwersalnego sposobu na wskazanie odpowiednich podciągów.
9
Marcin:
1) Z wierzchołka B prostokąta ABCD poprowadzono prostą prostopadłą do przekątnej BC Odległości punktów A i C od tej prostej są odpowiednio równe 36 i 64
2
gość:
Wyznaczyć wszystkie nieredukowalne wielomiany stopnia 3 w Z
3[x]
3
Lamashu:
Pochodna funkcji y=sin
5
(sin(x)+2)
6
Kasia:
5x
2
+30x−35
lim =
x
2
+9x+14
x−>7
2
gosiata:
Zmienna losowa X~N (m;δ). Zmienną losową Z zdefiniowano Z=(X−m) / δ. Wykaż, że Z~N (0;1), czyli że E(Z)=0 oraz D(Z)=1.
3
XD:
Jak rozpoznać, co podstawić za "t" w całkach rozwiązywanych metodą podstawiania? Można to jakoś rozpoznać? Są jakieś reguły, co warto? Np. potęga, zawartość nawiasu etc?
0
dobry nick:
Omów tarcie statyczne z uwzględnieniem podłoża płaskiego i równi.
8
Kasia:
Znajdź ekstrema funkcji
x−7
f(x)=
x
2
−2x−10
3
Kasia:
Oblicz pochodną funkcji f(x)=(x−7)
7