matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równanie wykładnicze
Zadanie:
(4+
√
15
)
x
+(4−
√
15
)
x
=62
19 lis 18:22
Jerzy:
Wskazówka: podstaw: (4 +
√
15
)
x
= t i t> 0
1
t +
= 62
t
19 lis 18:23
Zadanie:
Skąd wzięło sie to
1
t
?
19 lis 18:33
Jerzy:
1
4 −
√
15
=
4 +
√
15
19 lis 18:34