prostokąt
Marcin: 1) Z wierzchołka B prostokąta ABCD poprowadzono prostą prostopadłą do przekątnej BC
Odległości punktów A i C od tej prostej są odpowiednio równe 36 i 64
Oblicz długości boków tego prostokąta
2) Na boku AB równoległoboku ABCD obrano punkt E tak,że |AE| : |AB|=2:3
Odcinki DE i AC przecinają się w punkcie F
Punkt S jest punktem przecięcia przekątnych równoległoboku
Wykaż,ze pole trójkąta FSD stanowi 5% pola równoległoboku
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tych zadań wraz z rysunkiem
19 lis 12:34
5-latek: Marcin rysunek to bez jaj
Nie potrafisz narysowac prostokata czy rownolegloboku ?
To ma byc szkic tylko nie taki niedbaly
19 lis 12:53
Eta:
19 lis 13:10
Eta:

Zad.2
P−− pole równoległoboku
u−− pole ΔFSD
Z treści zadania : |AE|=2a , |EB|=a i z oznaczeń na rysunku ( uzasadnij je
2(2u+w)=5w ⇒ 4u=3w
| 1 | | 1 | | 1 | |
P(ASD)= |
| P(ABCD) ⇒ |
| P=3w+u=5u ⇒ u= |
| P = 5%P |
| 4 | | 4 | | 20 | |
c.n.w
19 lis 13:22
Eta:

Zad2/ W treści masz błąd ... pewnie ma być ... prostopadła do przekątnej BD
Podaję jeden ze sposobów rozwiązania (może ktoś poda jeszcze inny sposób
a, b −− dł. boków prostokąta ,które mamy obliczyć
BS −− jest środkową ΔABC
| 36+64 | |
i jednocześnie środkową trapezu prostokątnego AEFC ⇒|BS|= |
| =50 |
| 2 | |
to |AC|=100
α+β= 90
o
Zauważ trzy trójkąty podobne : AEB i BFC i ABC z cechy (kkk)
19 lis 13:58
Eta:
2 sposób
d=50 to 2d=100 ( podobnie jak w pierwszym sposobie)
teraz dorysuj odcinek AG ∥ EF ⇒ |AG|=|EF|=2h i |GC|=64−36= 28
z tw. Pitagorasa wΔCAG wyznacz długość h.......... h=48
i dwa razy z tw. Pitagorasa w ΔAEB i w ΔBFC
wyznaczysz szukane długości b i a
19 lis 14:22
Eta:
19 lis 18:22
Mila:
Witaj Eto, treść (1)?
Co z zadankiem dla Filipka?
19 lis 19:13
Eta:
Hej
Mila
Filip obecnie choruje na ostrą grypę

więc nie chcę go zamęczać zadaniami
19 lis 20:27
Mila:
To poczekamy. Zdrówka życzę
19 lis 21:18