Zadania z funkcją liniową
mike99: Mam problemy z tymi zadankami:
1. Narysuj wykres funkcji y=f(x+IxI+1), jeśli f(x)=x−3 dla x ∊ R
2. W zależności od wartości parametru k ∊ R zbadaj ilość rozwiązań równania I Ix−2I − 3I = k
Czy tutaj zaczynamy od y=IxI przesuwamy o wektor [2;−3] i robimy moduł funkcji?
3. Funkcja liniowa y=f(x) dla każdego x ∊ R spełnia warunek f(2x−1) = −6x+4
a) wyznacz wzór funkcji liniowej
b) Wykaż że równanie If(x)I=f(x) ma nieskończenie wiele rozwiązań dla x ∊ (− ∞ , √3 − √2)
Wielkie dzięki za choćby pokazanie jak zrobić część.
19 lis 15:49
Jerzy:
1) y = x + |x| + 1 − 3 = x + |x| − 2
Dla: x ≥ 0 y = x + x − 2 = 2x − 2
Dla: x < 0 y = x − x − 2 = −2
19 lis 15:59
Jerzy:

2) Różowa to prosta: y = k
19 lis 16:02