prawdopodobieństwo
Ania: W pewnej loterii wygrywa co czwarty los . Niestety tylko 10% losow wygrywajacych gwarantuje
otrzymanie nagrody , reszta to losy , ktore pozwalaja losowac jeszcze raz . Kupujemy jeden
los,
a) jakie jest prawdopodobienstwo otrzymania losu gwarantujacego nagrode ? 10/100=1/10
b)jakie jest prawdopodobienstwo otrzymania losu pozwolajacego losowac dalej ? w odpowiedzi 1/40
ale nie wiem skąd
c) jakie jest prawdopodobienstwo otrzymania losu przegrywajacego ? w odpowiedz 9/40 − jak?
19 lis 16:05
kochanus_niepospolitus:
| | 1 | | 10 | | 1 | |
(a) P(A) = |
| * |
| = |
| |
| | 4 | | 100 | | 40 | |
| | 1 | | 90 | | 9 | |
(b) P(B) = |
| * |
| = |
| |
| | 4 | | 100 | | 40 | |
19 lis 16:16
Ania: A w odpowiedziach jest:
a) 3/4
b) 1/40
c) 9/40
Czy w książce jest błąd
19 lis 16:23
kochanus_niepospolitus:
przy takiej treści zadania odpowiedzi nie są do tych podpunktów (są w innej kolejności)
19 lis 16:34
Ania: A czemu w (b) Mnożymy przez 1/4 a nie 3/4?
19 lis 16:34
Ania: ?
19 lis 16:35
Ania: A czemu w (b) Mnożymy przez 1/4 a nie 3/4?
19 lis 16:42
Ania: A bo jak wygramy to już nie losujemy ... czyli 1/4 to po prostu nadzieja na dalszy los
19 lis 17:00
iteRacj@:
| | 1 | |
w punkcie b/ prawdobodobieństwo wylosowania losu wygrywającego |
| |
| | 4 | |
mnożymy to przez prawdopodobienstwo wybrania losu pozwalającego losowac dalej
spośród
| | 90 | |
losów wygrywających |
| |
| | 100 | |
19 lis 17:03
Ania: Ok. Dzięki

A czy takie zadanie (już ostatnie i daję spokój)
Rzucamy 50gr,20gr,10gr. Jakie jest p−stwo tego, że będą trzy orły?
Liczę tak: 1/2*1/2*1/2=1/8 chyba ok, bo wynik się zgadza...
Tylko nie wiem za bardzo kiedy mnożymy, a kiedy dodajemy p−stwa?
19 lis 17:10
Ania: i: ok.10% ludzi to osoby leworęczne. Jakie p−stwo, że spotkasz osobę leworęczną:
P(A)=10/100=1/10
czy ok?
19 lis 17:13