asd
Markus Kosinus: Witam,
mam mały problem z tym przykładem gdzie trzeba wyznaczyć dziedzinę i funkcję odwrotną:
√log15 (2x−5)
19 lis 21:24
max: Może ktoś sprawdzić czy dziedzina jest dobrze?
2x − 5 > 0
2x > 5
x > 52
x > 212
i
log15 (2x−5) ≥ log151
2x − 5 ≥ 1
2x − 4 ≥ 0
2x ≥ 4
x ≥ 2
Df = (212, +∞)
?
19 lis 22:13
max: czy to jest dobrze?
19 lis 22:32
max: czy ktoś wie jak będzie wyglądała funkcja odwrotna?
19 lis 22:51
baran:
źle
19 lis 22:52
max: a jak powinno być?
19 lis 23:15
max: gdzie jest błąd?
19 lis 23:19
Adamm: log1/5(2x−5)≥log1/51
2x−5≤1
itd.
19 lis 23:21
baran:
log1/5 (2x − 5) ≥ log1/5 1
2x − 5 ≤ 1
19 lis 23:22
max: Hola hola Adamm.
Dlaczego zamiast ≥ użyłeś ≤
19 lis 23:23
max: Nie mnożymy przez minus,dlaczego więc znak się odwraca?
19 lis 23:23
max: Ah, już rozumiem, jeśli podstawa jest między 0 a 1 to znaki się zmieniają, tak?
19 lis 23:24
max: Adamm albo baran:
A jak zrobić funkcję odwrotną?
Bo zacząłem tak:
y = √log15 (2x−5) / ()2
y2 = log15 (2x−5)
i nie wiem co dalej..
19 lis 23:31
baran:
wyciągnij x
19 lis 23:38
Eta:
"wyciągnąć " to można ...nogi
19 lis 23:51
Eta:
albo "barana" za rogi
19 lis 23:51
baran:
beeeeeee
19 lis 23:54
Eta:
meeeeee
19 lis 23:55
max: baran
log15 (2x−5)
15y2 = 2x − 5
Jak to wyciągnąć? Przy funkcji odwrotnej wszystkie y zamieniają mi się na x ale tu już mam x
20 lis 00:02
max: mój mózg już nie myśli, jak to wyciągnąć...?
20 lis 00:09
Adamm: chodzi o to by wyznaczyć x
sam nie wiem o co chodziło z tym wyciąganiem x
20 lis 00:13
max: No to będzie po prostu:
15y2 + 5 = 2x
Brzydko ale chyba tak?
20 lis 00:20
20 lis 00:21
max: Adamm, sprawdzisz?
20 lis 00:25
Adamm: (1/5)x2
powinny być nawiasy
poza tym ok
20 lis 00:52
max: Dzięki wielkie
20 lis 00:56