prosze o pomoc
nasa: Trzy liczby tworzą ciąg arytmetyczny. Jeśli pierwszą liczbę zmniejszymy o 1, drugą liczbę
zwiększymy o 15, a trzecią zwiększymy o 37, to otrzymamy ciąg geometryczny. Wyznacz te
liczby, jeśli wiadomo, że ich suma jest równa 63.
19 lis 23:06
nasa: wychodzi coś takiego
a,b,c c arytm.
a−1 , b+15 , c+37 c. geomtry.
19 lis 23:07
nasa: a+b+c=63
19 lis 23:07
laki: i liczysz ze wzoru na sumę ciągu geometrycznego
19 lis 23:09
nasa: podstawiam jedno pod drugie i jakos srednio wychodzi
19 lis 23:09
Eta:
a,b.c −−− tworzą ciąg arytm ⇒ 2b=a+c
i a+b+c=63 ⇒ 3b=63 ⇒ b=21
to
a+c=42
a−1,21+15, c+37 −− tworzą ciąg gom. ⇒
462=(a−1)(c+37)
rozwiąż układ tych dwu równań
=====
..........
powodzenia
19 lis 23:10
laki: podstawiasz do wzoru, później wyznaczasz a ,
jak masz a to używasz wzoru na srodkowy wyraz ciągu geometrycznego
i podstawiasz do tego a+b+c=63
19 lis 23:11
baran:
a − r + a + a + r = 63
a = 21
21 − r − 1, 21 + 15, 21 + r + 37 to trzy kolejne wyrazy ciągu geometrycznego
(21 + 15)2 = (21 − r − 1)*(21 + r + 37)
beeeeeee
19 lis 23:11
laki: albo tak jak Eta napisała
19 lis 23:12
Eta:
Poprawiam chochlika
Tam ma być : 362
19 lis 23:12
nasa: oo jeny dzieki
19 lis 23:15