Sześcian
XD: Do naczynia w kształcie sześcianu o krawędzi a nalano do pełna wody. Oblicz całkowite parcie
wody na ścianki szescianu.
Odpowiedź w zbiorze zadań to: 3ρg*a3
Czy ktoś mi to w miarę rozpisze?
19 lis 15:54
XD: Pomocy
19 lis 16:56
'Leszek: Na dno naczynia parcie wynosi P1 = ρ g a3
Na sciane boczna :
Trzeba uwzglednic srednie cisnienie hydrostatyczne czyli psr = ρ g a/2
Wiec parcie na sciane boczna P2 = a2*psr = ρ g a3/2
Parcie na cztery boczne sciany Ps = 4*P2 = 2 ρ g a3
Zatem calkowite parcie na wszystkie sciany ( poza wieckiem) wynosi
P = 3 ρ g a3
19 lis 17:05
XD: dziękuję!
19 lis 18:10