Ciągłość funkcji z parametrem
kajtek212: Dla jakiej wartości parametru a funkcja f jest ciągła w zbiorze liczb rzeczywistych, gdy:
| | 2x2 −x−12 | |
f(x)= |
| , gdy x ≠ −3 |
| | x2+2x−3 | |
a, gdy x= −3
Żeby rozwiązać to zadanie próbowałem policzyć granicę funkcji zapisanej pierwszym wzorem przy
x→−3 i otrzymany wynik przyrównać do a, ale pierwiastki 2x
2−x−12 wychodzą mi niecałkowite (Δ
= 97), zatem nie mogę "skrócić" ze sobą funkcji w liczniku i mianowniku, więc w mianowniku
wciąż wychodzi mi 0. Jak to zrobić?
19 lis 13:28
iteRacj@:
ciągła w zbiorze liczb rzeczywistych?
licznik ma dwa pierwiastki
x2+2x−3 = x2+3x− x−3 = x(x−3)−1(x−3) = (x−3)(x−1)
więc x=1 nie może należec do dziedziny
19 lis 13:39
iteRacj@: *mianownik ma dwa pierwiastki
19 lis 13:40
'Leszek: Nie taki rozklad mianownika , powinno byc : (x+3)(x−1)
dla x= −3 wykres funkcji ma asymptote pionowa obu stronna , lim f(x) = +∞ ,lub −∞
19 lis 13:48
iteRacj@:
jeszcze zamieniłam plus
x2+2x−3 = (x+3)(x−1)
ale ℛ jako dziedzina nadal mi sie nie zgadza
19 lis 13:49
iteRacj@:
chodzi mi o to, że we wzorze funkcji powinno być też x≠1
19 lis 13:51
'Leszek: Dla x=1 wykres funkcji tez ma asymptote pionowa obustronna !funkcja nie jest ciagla !
19 lis 13:56