zaspo
Maciek: Na płaszczyźnie zespolonej narysować zbiory:
1<|z|≤3
19 lis 19:05
Maciek: |z+3i|=7
19 lis 19:05
Jerzy:
1) 1 ≤ x2 + y2 ≤ 9
− pierścień S(0,0) ; r1 = 1 ; r2 = 3
19 lis 19:09
Jerzy:
2)
|z − (−3i)| = 7
okrąg: S(0;−3) ; r = 7
19 lis 19:11
Maciek: a 2?
19 lis 19:11
Maciek: rozwiązać równanie:
z4=(3−2i)8
19 lis 19:14
Maciek: co w takich przypadkach sie robi?
19 lis 19:19
Adamm: z0=(3−2i)2 <− jedno rozwiązanie
resztę otrzymamy mnożąc z0 razy pierwiastki z4=1
czyli 1, −1, i, −i
z0=(3−2i)2, z1=−z0, z2=iz0, z3=−iz0
i takie są pierwiastki
19 lis 19:20
Maciek: a z6=−1
19 lis 19:25
Adamm: z6+1=0
(z2+1)(z4−z2+1)=0
z2=−1 lub z4−z2+1=0
itd.
19 lis 19:34